Novi dok u Brodogradilištu "Viktor Lenac"

Bez autora
Jul 22 2012

U remontnom brodogradilištu Vikor Lenac svečano je pušten u rad novi dok, vrijedan 6,8 milijuna eura. Sagrađen je u ukrajinskom brodogradilištu Kherson State Plant Pallada, a financiran je zajmom Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Kompozitnog je tipa, s betonskim pontonima i čeličnim tornjevima, dugačak je 155,5 metara, širok 32,4 metra, a nosivost mu je 8500 tona. Ciljano tržište novog doka su manji brodovi, odnosno tankeri za prijevoz kemikalija, trajekti i manji putnički brodovi, manji brodovi za opći teret i kontejneri te preinake manjih off shore brodova. Novi dok povećat će kapacitet brodogradilišta i osloboditi dio kapaciteta ostalih dokova, a u njega može ući oko 60% brodova koji plove Mediteranom. Brodogradilište Viktor Lenac sada ima tri doka. Novi dok je kupljen na temelju natječaja na koji su se javila tri hrvatska i dva inozemna brodogradilišta. Ponuda ukrajinskog brodogradilišta bila je najbolja. U odnosu na najbolju ponudu hrvatskih brodogradilišta, ostvarena cijena bila je oko 40% niža.

Novi dok u Brodogradilištu "Viktor Lenac"U remontnom brodogradilištu Vikor Lenac svečano je pušten u rad novi dok, vrijedan 6,8 milijuna eura. Sagrađen je u ukrajinskom brodogradilištu Kherson State Plant Pallada, a financiran je zajmom Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Kompozitnog je tipa, s betonskim pontonima i čeličnim tornjevima, dugačak je 155,5 metara, širok 32,4 metra, a nosivost mu je 8500 tona.

Ciljano tržište novog doka su manji brodovi, odnosno tankeri za prijevoz kemikalija, trajekti i manji putnički brodovi, manji brodovi za opći teret i kontejneri te preinake manjih off shore brodova.

Novi dok povećat će kapacitet brodogradilišta i osloboditi dio kapaciteta ostalih dokova, a u njega može ući oko 60% brodova koji plove Mediteranom. Brodogradilište Viktor Lenac sada ima tri doka.

Predsjednik Uprave Robert Škifić rekao je da je novi dok kupljen na temelju natječaja na koji su se javila tri hrvatska i dva inozemna brodogradilišta. Ponuda ukrajinskog brodogradilišta bila je najbolja. U odnosu na najbolju ponudu hrvatskih brodogradilišta, ostvarena cijena bila je oko 40% niža.

Škifić je naveo da će brodogradilište sada biti fleksibilnije, ali da je teško predvidjeti koliko će imati posla jer da je za remontno brodogradilište teško predvidjeti poslovanje u razdoblju duljem od mjesec, dva. Dodao je kako ipak očekuje da će druga polovina poslovne godine biti bolja nego prva. Brodogradilište se natjecalo za neke projekte i očekuje da će ih dobiti.

Najavio je da će Brodogradilište Viktor Lenac nastaviti s ulaganjima. U uređenje i opremu planira uložiti još 24 milijuna eura. Uredit će nekoliko vezova, nabaviti nove dizalice i drugo.

Nakon svečanosti predstavljen je sustav za pročišćavanje ispušnih plinova u kotlovnici brodogradilišta. Riječ je o proizvodu čijom ugradnjom na brodove kostrensko brodogradilište želi biti konkurentnije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik